טביעת אונייה
טביעת אונייה היא אסון גדול ואירוע טרגי. הסובלים הישירים והעיקרים הם הימאים המפליגים על האונייה, הרבה אנשים סובלים מטביעת אנייה, בעל האונייה, בעלי המטען, חברות ביטוח ועוד. הטביעה מתרחשת כשנוצר שינוי בצורה של האונייה כתוצאה מפגיעה, או התנגשות, תזוזת מטען, שריפה, התפוצצות, או שבירה. כל אלה יכולים ליצור חדירת מים לתוך האונייה ולהפר את יציבותה. המים יכולים גם לחדור דרך פתחים עליונים בסיפונים, כמו מאווררים או מכסי מחסנים, כשגלים גבוהים מתנפצים מעל גובה הסיפון. האיזון של שקיעת האונייה והציפה הרזרבית שלה מופר והמים שהאונייה דוחקת אינם מספיקים יותר לשאת את משקלה, גוף האונייה שוקע עד לקרקעית הים.
האונייה "מסדה"
ב-28 במרץ 1950 טבעה האונייה "מסדה", בעלת תפוסה 844 ט"ת, באורך 64 מטר של חברת "אופיר", בהפלגה בין ס'לרנו (Salerno) לבין ולנציה (Valentia) בים התיכון עם מטען עצים על סיפונה. אסון "במסדה", היה האסון הימי הראשון של מדינת ישראל. שמונה עשרה אנשי צוות ניצלו וששה ימאים טבעו.
הנספים היו יוסף פלדשטיין ז"ל, שרגא בורובסקי ז"ל, שלום קלין ז"ל ושלושה ימאים זרים.
בשנת 1950 ובשנת 1962 קראה החברה "אופיר" לשתים מאוניותיה "השלושה" לזכר שלושת אנשי הצוות הישראלים שנספו בטביעת האונייה "מסדה".
האונייה "השלושה"
האונייה "מלכה"
ב-20 בינואר 1975 טבעה האונייה "מלכה", בעלת מעמס של 1849 טון, באורך של 73 מטר בבעלות של מנו – נתיבי ים בהפלגת מנמל 'דפלזין' בהולנד, ל'אוירו' בפורטוגל, בתעלה האנגלית, עם מטען של מלח.
כל הצוות ניצל ונאסף על ידי האונייה "Renate".
האונייה "מצדה"
ב-8 במרס 1981 טבעה האונייה "מצדה", בעלת מעמס 31553 טון, באורך 206 מטר, בבעלות חברת השייט "צים", מאשדוד לבולטימור באזור לאי ברמודה, עם מטען מלא של אשלג בתפזורת.
באסון טבעו 24 אנשי צוות, 20 ימאים ישראלים ו-4 לא ישראלים. עשר גופות נמשו מהים, עשר אנשי צוות ואשתו של קצין הרדיו מלי שטייר ניצלו.
20 הימאים ישראלים שנספו הם: ר/ח גרא לוין ז"ל, רג'ב אידריס ז"ל, דוד אלפסי ז"ל, שלמה אלפסי ז"ל, סלומון אלימלך ז"ל, ציון אסלאן ז"ל, יוסף אביטריס ז"ל, אלקסלי מאיר ז"ל, יוסף בניטה ז"ל, גבריאל בן שבת ז"ל, אילן הורוביץ ז"ל, ציון וקנין ז"ל, בן-ציון טורוק ז"ל, שלמה כהן ז"ל, מנחם לב ז"ל, ישי סרוסי ז"ל, מרדכי קדוש ז"ל, מיכאל קוצ'אק ז"ל, יצחק שושי ז"ל, דוד שטייר ז"ל.
לפי כל העדויות, רב חובל גרא לוין ז"ל נשאר אחרון על האונייה, כמיטב המסורת הימית. טביעה האונייה מצדה היה לאסון הימי הקשה ביותר בצי הסוחר הישראלי.
האונייה "שיקמה"
ב-25 במאי 1981 טבעה האונייה "שקמה", בעלת מעמס של 7250 טון, באורך של 127 מטר בבעלות של חברת השיט "צים"1981, בים האדום בהפלגה מאילת לדורבן שבדום אפריקה. האונייה טבעה כתוצאה מהטיה חמורה. האונייה נתקבלה במסגרת השילומים עם גרמניה.
כל הצוות ניצל ונאסף על ידי אנייה שוודית בשם Mariana.
האונייה "מינרל דמפייר"
ב-22 ביוני 1995 טבעה האונייה מינרל דמפייר לאחר התנגשה באונייה קוריאנית בים סין, בעלת מעמס 170698 טון, באורך 290 מטר, בבעלות של Dampier Shipping (חברה בלגית), עם מטען של עופרת ברזל בתפזורת.
באסון טבעו 30 אנשי צוות, 9 ימאים ישראלים ו-21 לא ישראלים.
הימאים הישראלים שנספו הם: אורי ברגר ז"ל, משה קול ז"ל שנמצאו גופותיהם, ר/ח פיליפ עירון ז"ל, ק.מ.ר שאול בן-טוב ז"ל, עמרם אטיאס ז"ל, קופליאנוב ליאוניד ז"ל, חזן יהודה ז"ל שנמשו מהים, גופותיהן של הרוש יצחק ז"ל, דינר דוד ז"ל לא נמצאו.
ימאים שנעלמו
- 28 מרץ 1950 טבעה האונייה "מסדה"
- 24 ינואר 1967 טבעה האונייה "השלוש"
- 20 ינואר 1975 טבעה האונייה "מלכה"
- 8 מרס 1981 טבעה האונייה "מצדה"
- 25 מאי 1981 טבעה האונייה "שיקמה"
- 22 יוני 1995 טבעה האונייה "מינרל דמפייר"
מקורות המידע לכתיבה
כל הכתיבה באתר מתבססת לרוב על ידע אישי, כל החומרים שנעזרתי בהם לידע ולכתיבה מפורטים בדף ביבליוגרפיה.