Ship scrapping
גריטת אונייה, המכונה גם מחזור ספינות או באנגלית שבירת אונייה, מתייחסת לתהליך של פירוק וסילוק של ספינות ישנות לאחר שהוצאו משימוש. תהליך זה נעשה כדי לשחזר חומרים יקרי ערך, כגון פלדה, ולהיפטר כראוי מחומרים מסוכנים, תוך התייחסות לחששות סביבתיים ובטיחותיים.
לאחר מכירת האונייה לגריטה, הספינה נשלחת לחוף ייעודי לגריטה, שהגדולים שבניהם בעולם הם היום אלנג שבהודו בנג-לדש שבב. מקומות אלו מצוידים במתקנים ובתשתית הדרושים לפירוק בטוח ויעיל של האונייה.
בשל עלויות עבודה נמוכות, תעשיית מיחזור הספינות מתרכזת כיום בעיקר בבנגלדש, פקיסטן, הודו וסין
תהליך גריטת אונייה כולל פינוי חומרים מסוכנים שעלולים לפגוע בסביבה ובבריאות האדם כמו אסבסט, צבעים על בסיס עופרת, שמנים ודלקים. פירוק האונייה לחלקים, וחיתוך מבנה המתכת במבערים. פלדה אלומיניום ומתכות אחרות נשלחים למחזור לשימוש בתעשיות שונות. שיקולים סביבתיים למניעת זיהום סביבתי ובטיחות עובדים מסודרים בתקנות על ידי אמנות בינלאומית וחוקים לאומיים.
בשנים האחרונות, ישנה התמקדות הולכת וגוברת בשיפור נוהלי גריטת ספינות כדי להבטיח הגנה על הסביבה והשבת משאבים בת קיימא. מחזיקי עניין שונים, לרבות בעלי אוניות, ממשלות, ארגוני סביבה ואיגודי עובדים, פועלים יחד כדי להתמודד עם האתגרים הקשורים לגריטת אוניות ולקדם שיטות אחראיות בתעשייה זו.
הכנות מפקח האונייה לפני גריטה
ההכנה למכירת אוניה לגרוטאות מחייבת התייחסות מדוקדקת של היבטים משפטיים, סביבתיים ולוגיסטיים. על בעלי אוניות להבטיח שתהליך הגריטה יתבצע בהתאם לכל התקנות הרלוונטיות ושחומרים מסוכנים מנוהלים בצורה אחראית. בנוסף, בחירת קונה מתאים ומתקן גריטה חיונית לתהליך חלק וטוב לסביבה.
לאחר קבלת החלטה לגבי הגריטה מתחילים בהכנות. קובעים תכנית יעד על פיה מתארגנים כל הגורמים. מפקח האונייה מתחיל (במחלקה הטכני מתחילים) לאסוף תעודות ומסמכים שונים שנדרשים לחוזה הגריטה. הממונה מטעם בעלי האונייה מתחיל משא ומתן עם מתווך– מתווכים אוניות המתמחים בגריטה של אוניות . תיק האונייה נשלח למתווך שיציע את האונייה לקונים. מכינים הסכם וימים ספורים לפני הגריטה, מסכמים חוזה עם הקונה שמציע את המחיר הגבוה ביותר בבורסת הגריטות המקומית. עורכי דין בודקים ומאשרים סופית את החוזה, מחשבים במדויק את כמות הדלק עד הגריטה ומורידים מהאונייה כל ציוד בעל ערך, שלא זקוקים לו לבטיחות השייט, בהפלגה האחרונה.
זה מתחיל בהערכה וקבלת החלטות. בעל האונייה בחברת הספנות מעריך את מצב הספינה, גילה, שווי השוק והיתכנות תפעולית. הם שוקלים האם כדאי למכור את הספינה לגרוטאות במקום המשך הפעלה או מכירה חוזרת. מוודאים שמסמכי הבעלות והקניין של האונייה תקינים וניתן להעבירם לקונה.
להלן סקירה כללית של התהליך וההכנות הכרוכות בכך:
עמידה בסביבה ובתקנות: קבע אם הספינה עומדת בתקנות הסביבה והבטיחות הנדרשות למחזור.
תיעוד טכני: אסוף מסמכים טכניים הקשורים למפרטי הספינה, היסטוריית התחזוקה וכל חומר מסוכן על הסיפון.
הכנות סביבתיות:
הערכת חומרים מסוכנים: ערכו בדיקה יסודית כדי לזהות ולתעד חומרים מסוכנים, כולל אסבסט, צבע על בסיס עופרת וכימיקלים. מידע זה חיוני לעמידה בתקנות המיחזור.
הסרת חומרים מסוכנים: הסר ובטוח חומרים מסוכנים לפני מכירת הספינה לגרוטאות.
ציות לתקנות: מקומיות ובין לאומיות—
להודיע לרשויות: במדינות רבות, בעלי אוניות נדרשים להודיע לרשויות הרלוונטיות על כוונתם לגרוט כלי שיט.
השג את ההיתרים הדרושים: ודא שיש לך את כל ההיתרים וההרשאות הנדרשים לגרוט את הספינה באופן חוקי ותוך עמידה בתקנות הסביבה והבטיחות.
מחקר שוק:
מצא קונה: זהה קונים פוטנציאליים, כגון מחנות פריצת ספינות או חברות מיחזור. זה עשוי להיות כרוך ביצירת קשר עם מחנות גרוטאות או שימוש בשירותיהם של מתווכים אוניות המתמחים בגריטה של אוניות.
ניהול משא ומתן על תנאי: לדון ולנהל משא ומתן על תנאי המכירה, לרבות מחיר המכירה, פריסת התשלומים, הסדרי משלוח ואחריות לעמידה בסביבה.
חוזה: נסח חוזה מפורט המתאר את כל התנאים וההגבלות המוסכמים. ייתכן שיהיה צורך בייעוץ משפטי כדי להבטיח שהחוזה מחייב מבחינה משפטית. וכתיבת הסכם
העברת בעלות: העברת בעלות על האונייה לקונה עם הגעה להסכמה.
לוגיסטיקה: ארגנו את הובלת הספינה לעגינה — לחצר פריצת הספינות או למתקן המיחזור המיועדים לכך. זה כרוך בהשכרת סירות גוררת או כלי שיט אחרים, כמו גם תיאום עם נמלים לעגינה.
הגשת דוחות נדרשים לרשויות רגולטוריות ולבעלי אוניות בהתאם להסכמים ותקנות חוזיים.
– הסדרי תשלום: בעל הספינה מקבל תשלום לפי התנאים המוסכמים בחוזה, בדרך כלל לאחר גריטה של האונייה ומכירת חומרים.
– תיעוד סופי: הכן ותחזק תיעוד סופי כדי לאשר שהספינה נגרטה והושלכה כראוי.
מכירת אונייה לגרוטאות כרוכה במספר שלבים, החל מהכנות ראשוניות ועד לפירוק הסופי של האונייה. צוות נציגי בעלי האונייה צריך לפועל בצורה אחראים ויעילה לטובת הבעלים והסביבה כדי לסיים את חייה של האונייה בצורה טבעים, מכובדת כמתבקש.
כתיבה: קצין מכונות ראשי שמעון אוזן, ספטמבר 2023, עבור אתר SeamanPhoto
בסוף תקופת שירותי כמפקח אונייה, שימשתי כמפקח אחראי לגריטות אוניות. תוך מספר חודשים הובלתי בתפקידי שישה גריטות של אוניות צים (אסיה סטאר.. ).
במזין צים מספר87 פורסם כתבה שלי בנושא "הפלגתה האחרונה של המלכה"
כתב מפקח אונייה, קצין מכונות ראשי שמעון אוזן. הכתבה פורסמה במגזין צים מספר 87, מרץ 2013, עמוד 40 עד 42. פורסם גם בספר "ימאים מספרים" של צבי לזר, 2016, עמוד 285 עד 288.