תולדות איגוד הימאים
בשנת 1936 ביוזמת מועצת פועלי חיפה, קמה באותה שנה "אגודת רבי-החובל, הקצינים והמלחים העבריים". מועצת הפועלים טיפלה במכלול הבעיות של הימאים העבריים. היא ניהלה את המלחמה של עבודה עברית. זכורים מאבקיה עם חברות "עתיד" ו"ללויד ימי על העסקת ימאים עבריים באוניותיהן. המועצה גם ניהלה גם את המשא ומתן על שכר ועל תנאי העבודה. בימי מלחמת העולם השנייה האגודה לא פעלה. אגודת הימאים התחילה משמשת גורם בחיי הספנות העברית ובכיבוש הים רק מאז קניית האונייה "קדמה".
עם הקמת מדינת ישראל, התחילה האגודה מתעצמת יותר ויותר ודואגת לבעיות חבריה. אחרי השביתה הראשונה הגדולה, בסוף שנת 1951, השם שונה ל"איגוד הארצי של הימאים". בגלל חילוקי דעות בין החטיבות באיגוד הימאים, בשנת 1974 נפרדו איגוד הימאים לאיגוד הימאים הדירוגים ואיגוד הקצינים. לפני פרוץ השביתה הגדולה השנייה בשנת 1978 שאיימה להרוס את הצי, היחסים בין איגוד הימאים הדירוגים לבין איגוד קציני הים היו עכורים ומתוחים מאוד. בתום השביתה הגדולה נחתמו הסדרים, אשר הבטיחו שקט תעשייתי לתקופה ארוכה. נוהלי העבודה, נורמות ההתנהגות בצי ודירוג השכר בין אנשי הצוות באוניות השתנו. מגמת הירידה בהיקף כלי השיט והימאים הפעילים בצי הסוחר הישראלי, ממשיכה לרדת משנה לשנה. נכון לשנת 2024, צי האוניות שבבעלות ובשליטה ישראלית עומד על 39 אוניות, רק 3 אוניות מניפות דגל ישראלי, קצינים פעילים עומד על 81 בלבד.
ביטאון הימאי הישראלי, של האיגוד הארצי לימאים, יצא לאור על ידי ההסתדרות הכללית של העובדים העברים בארץ ישראל והאיגוד הארצי לימאים. הופצו משנת 1951עד שנת 1987 מטעם איגוד הימאים הדירוגים.
ביטאון קצין הים הישראלי, בהוצאת האיגוד הישראלי הארצי לקציני ים, הופץ משנת 1972 עד שנת 1998, בתקופה הסוערת ביחסי העבודה של צי הסוחר הישראלי. בביטאון כתבות דיווח רבות של חברי איגוד לקצינים ומכתבי דעה של קצינים לחברים. כמו כן, כתבות דעה מהחברים כמו דעות אחרות שאפינו את התקופה. הכתיבה בביטאון קצים הים הישראלי מציגים את סיפור צי הסוחר הישראלי, באופן מרתק מראות ותיקי קציני הצי הישראלי.
"קוֹלוֹת הַיָּמָאִים"
המונח "ממתינים לקולו הימאים" התרחש היטב, ההצבעות בלב ים פסקו כבר לפני 25 שנה. כ-150 אנשי צוות לא יצביעו מכיוון שישהו על אונייה. מוחרגים מהשבתון ולא נותנים לימאים להצביע. הצבעתם של אנשי צוות של אוניות הנמצאים בתפקיד בתקופת הבחירות ובשל כך מצביעים באונייה. מניין הקולות שלהם מגיע בעיכוב של כמה ימים, ולכן יש לחכות להם לפני פרסום התוצאות הרשמיות, על אף שמדובר במספר קולות שולי מאד.
קריאה: הדמוקרטיה הישראלית במלא הדרה
היסטוריה בתמונות