השנים הראשונות
חברת "צים" צמחה עם מדינה ישראל. "צים" הוקמה בשנת 1945 על ידי הסוכנות היהודית, ההסתדרות והחבל הימי לישראל. האונייה הראשונה של "צים" הייתה "קדמה". בתחילת הדרך, הצי של החברה כלל אוניות שהוסבו לצורך העלאת עולים לארץ מאירופה לאחר מלחמת העולם השנייה. בשנים הראשונות "צים" הובילה מטענים וציוד חיוני שנדרש במהלך מלחמת העצמאות ולאחר קום המדינה.
השם "צים" והדגל
השם "צים" בא מפסוק מקראי (במדבר, פרק כד' פסוק כד') שהציע דוד רמז, שר התחבורה הראשון של מדינת ישראל. פירוש המילה "צים" היא ספינות גדולות, שם היסטורי זה משקף את היעדים הראשונים של "צים" לבניית צי סוחר ישראלי גדול.
דגל "צים" מבוסס על הדגל שהגה בנימין זאב הרצל, חוזה המדינה, בשנת 1816. הרצל רצה שהדגל יהפוך לסמלה הלאומי של מדינת ישראל. הדגל המקורי של הרצל כלל שבעה כוכבי זהב על רקע לבן. כל הארובות של אוניות "צים" צבועות בצבעים אלו, והן הפכו לסימן היכר של חברת "צים" בעולם.
התפתחות והתרחבות
בשנת 1953, כחלק מהסכם השילומים עם גרמניה, שנועד לפצות את העם היהודי על הרכוש שנשדד בתקופת השואה, אוניות חדשות נבנו בגרמניה עבור מדינת ישראל. "צים" כחברה לאומית רכשה וקיבלה מהממשלה את רב אוניות השילומים (44). צים החלה בתהליך של צמיחה, עם תוספת של עשרות אוניות, ביניהם אוניות נוסעים, מטענים, אוניות תפזורת והשקת מגוון שירותי נוסעים ומטען, צי הסוחר הלך וגדל. עכשיו, "צים" הקדישה את כל המשאבים לקיים את הצי הגדול שלה ובשל כך התחילה בסחר הובלה בינלאומי של מטענים. בסוף שנות ה-60 "צים" הפסיקה את שירותי הנוסעים שלה.
כניסה להובלת מכולות
בשנת 1969 נרכשו כ 50% של "צים" על ידי החברה לישראל. מהלך זה של התרחקות מבעלות ממשלתית הביא עידן המתמקד בהרחבה בהתמחות בינלאומית בספנות במשלוח מטענים מיוחדים.
בתחילת שנות ה-70, “צים” עשתה את הצעד הנועז בתחום הובלה במכולות. “צים” הייתה חלוצה בתחום זה והייתה לאחת המפעילות הראשונות בעולם שאימצה את השיטה שהייתה אז חדשה. לשם כך רכשה החברה אוניות מכולות מיוחדות, בנוסף למכולות וציוד לחוף. בשנת 1972 הציגה “צים” את הקו שלוש היבשות ZCS "שירות-מכולות-צים" החדשני, מסע עם לוח זמנים קבוע מתוכנן של 100 יום. "צים" הציבה בנוסף גם מכליות רבות להובלת נפט גולמי מאיראן לישראל, אוניות תפזורת להובלת החיטה ואוניות מטען כללי להובלת סחורות מישראל לאירופה. בשנות ה-90 החלה “צים” בפרויקט מאסיבי לחידוש והרחבת צי המכולות שלה. בנתה 15 אוניות מודרניות, אשר אפשרו לחברה להציע לוח זמנים שבועי קבוע, אשר מיקם את צים בין חברות הספנות המובילות בעולם. בתגובה למשבר ספנות עולמי ב-1997, בעקבות המשבר הפיננסי באסיה, השיקה צים מאמץ חדש לייעל את פעילות החברה באמצעות התייעלות והתרחבות. החברה הוסיפה לצי 13 אוניות מכולות חדשות של 5,000 TEU. עם השנים "צים" התרחבה והפכה להיות אחת מחברות הספנות המובילות בעולם, הפועלות בכל קצוות תבל.
הפרטת "צים"
בשנת 1999 הפכה קבוצת האחים עופר לבעלת השליטה בחברה לישראל. בשנת 2004 רכשה החברה לישראל את יתרת מניות "צים" המוחזקות על ידי הממשלה והשאיר בידי המדינה "מניית זהב", המאפשרת לה שליטה מסוימת בחברה בעת חירום כדי להגן על האינטרסים החיוניים למדינה. בזה הסתיים תהליך הפרטת "צים" והחל עידן חדש של פעילות אפקטיבית. אלה כללו בניית אוניות מכולה מגה חדשות, השקעה במערכות מידע ותקשורת ממוחשבות לשליטת החברה בשרשרת האספקה ולשביעות רצון הלקוחות.
בעקבות משבר ספנות בעולם בשנת 2013, "צים" נקלעה לקשיים פיננסים שאיימו על קיומה. בשנת 2014 הגיעה "צים" להסדר חוב עם הבנקים בהיקף של 3.4 מיליארד אשר החזיר אותה לפעילות רווחית. "מנית הזהב", עברה התאמות אשר עונות על צרכי שני הצדדים.
אל העתיד
בשנת 2021 הונפקה צים בבורסה של ניו יורק וגייסה כ-200 מיליון דולר. השיבוש בשרשראות האספקה העולמיות בתקופת מגפת הקורונה (בשנים 2021 עד 2022), הובילו למחסור במכולות ולעלייה גדולה בתעריפי ההובלה הימית, שהביא להכנסות גבוהות מאוד. צים הציגה שיא הרווח הנקי מכל 75 שנות קיומה. צים רשמה את הרווח הגבוה ביותר לחברת ישראלית אי פעם, שהביאה להכנסות ממיסים גדולות למדינת ישראל.
היום "צים" מגיבה לדינאמיקה של שוק הספנות הגלובלי, ממשיכה להשקיע ולהציע ללקוחות שלה שירותים חדשניים וכלים דיגיטליים מתקדמים ומשקיע בהפחתת פליטות לטובת איכות הסביבה. כל אלו, ממשיכים להצעיד את "צים" אל העתיד.
דפים על "צים"
- אתר חברת צים
- אתר חברת צים היסטוריה
- דוח קיימות 2022
- צים בויקפדה
- חוברת 50 שנה לצים
- אלבום 70 שנה לצים
- אלבום 75 שנה לצים
- אתר ספנות
- חוברות ראשונות "תורן" הבית לבין צים
ציוני דרך בתמונות
כד' – וְצִים מִיַּד כִּתִּים, וְעִנּוּ אַשּׁוּר וְעִנּוּ-עֵבֶר; וְגַם-הוּא, עֲדֵי אֹבֵד.