מרדכי (מורדי) חבר, רב-חובל
(2015 – 1945) – מס. פנקס ימאי… מס. תעודת הסמכה…
רב-חובל מורדי (מרדכי) חבר הלך לעולמו כשהוא בן 60.
♥ רב-חובל מורדי חבר, אחד ממזכירי איגוד קציני הים לשעבר, מסר נשמתו לבוראו היום לפנות בוקר. מורדי, נפטר לאחר מלחמה ממושכת שלא צלחה במחלת הסרטן.
רב-חובל שלום כהן 2015
♥ יהי זכרו ברוך, שרתנו יחד בבה"ד חיל הים ,וכן הפלגנו על הפלמ"ח עם קפטן כהן!
Zvi Baitel
♥ אחת משיחותיי עם מורדי, כחבר ילדות, אני מצטט; "ניצחתי את הים בסערות הכי גדולות, לא מתכונן לוותר למחלה… זה היה מורדי הלוחמן.
משפט נוסף שאמר די הרבה לאחרונה..
קבלתי מה ' 2 מתנות. אחת נפלאה והיא קטיה שעושה ומטפלת בי ימים כלילות והשנייה המחלה הארורה. כתב Amos Moran
♥ חבר, היה מזכיר הקצינים באיגוד קציני הים, ייצג את הקצינים באופן מכובד שנים רבות, כתב הרבה פרסומים בעברו בתפקידו בענייני הקצינים ועד יומו האחרון כתב בפס-בוק כיאה לקצין גאה. כתב קצין מכונות ראשי שמעון אוזן
♥ זוכר את מורדי מכתה א' בקציני ים עכו. היינו חברים לחדר השנה הראשונה. כמובן, בהמשך לאורך כל הלימודים, בוגר מחזור י"ח בקציני ים עכו. לאחר שנים שרתנו ביחד בצי הסוחר הישראלי. כתב Giora Halbani
ממש לא מזמן נודע לי שמורדי, האיש הכי שמח ומקסים במחוז חיפה הלך לעולמו היום. מורדי, על אף הפרש הגילאים בינינו היה לי חבר, אדם שקיימתי אתו בהנאה פעילות מפלגתית וכזה שבעיני סימל את הגרעין האידיאולוגי שמתעסק בפוליטיקה, שלא משנה לאן הגיע בחייו, הערכים והמצפן המוסרי והאידיאולוגי הולך לפניו. אני לא כל כך משתחררת מהבשורה הזאת, וככל שמנסה לעשות משהו אחר אז תמונתו והמחשבה על שאיננו עולה שוב.
אספר עליו שני סיפורים:
האחד, היה בבחירות למשמרת הצעירה – מורדי שהקפיד להיות נאמן לחברים שלו, בטח לאנשים שהוא מעריך וצועד איתם דרך, ידע גם לשמור על עצמאות ועל האמת הפנימית שלו והחליט לעזור לנו, הקבוצה הסוציאל דמוקרטית, גם בגלל הקשר האישי שלנו וגם כי הוא החליט שזה נכון, באותן בבחירות לראשות המשמרת בחיפה. דבר שלא היה מובן מאליו בכלל והערכתי אישית מאד. ביום הבחירות הוא הגיע עם הפאסון והקסם שלו, החנה על המדרכה בנוכחות מרשימה, ועצר לאחל בהצלחה ולומר שלום.
אחד הפעילים מהקבוצה שלנו לקח אותי הצידה ושאל "מי זה? נראה קצת עסקן… הוא באמת איתנו?" ואז אמרתי לו- "נשמה, הבן אדם הזה יכול ללמד אותי ואותך מה זה סוציאליזם וסולידריות. בטח שהוא איתנו, זה בן אדם עם היסטוריה של מאבקים והוא עוזר לנו מהלב". מבחינתי מורדי עשה את שלו גם בלי לעשות שום דבר מיוחד. המקרה השני היה בתקופת הקמפיין ל"מינימום 30", לאחר אחת הפעילויות או פוסט בנושא, קיבלתי ממנו שיחה – זה הלך ככה "נעמה, את יודעת שאני מכבד אותך ואת מה שאת עושה, אבל תגידו לי, אתם רציניים? מה זה30? (לרגע לא הבנתי למה הוא נגד הקמפיין…) תדרשו מינימום 50!!! ככה בחיים לא יחיו כאן בכבוד. זה בדיחה שכר המינימום, זה בדיחה שמבקשים רק 30." הוא היה הכי רציני ונחוש. ומורדי היה כזה שבאמת מסתכל על החברה ועל חוסר הצדק. על מה שצריך לשנות מהיסוד. יש לי עוד שלל סיפורים, שמחה שזכיתי לקיים אתו פעילויות שונות במחוז, כאלה שכולן היו סביב נושאי עומק ושיח ערכי וחברתי פתוח ומשתף. הוא תמיד בא מוכן, נרתם, השתתף והיה נלהב לדבר. עצוב לי שלא דיברתי אתו לאחרונה. חבל שלא עצרתי למפגש אחרון ומאיר אתו, ומודה על הנוכחות והחברות עם אדם טוב כמותו בזירה הלא פשוטה הזאת.
כתב Naama Lazimi
המוות אינו פוטר אותנו מחברות, מורדי. עבורי זו הייתה זכות להשתייך למעגל החברים שלך. כמה חבל שאי אפשר להעלות על הכתב את מה שהיית. על כל מה שעברת. כמה גיבור אתה. אמרתי לך את זה לא פעם. הגבורה שלך לא השתייכה לניצחונות, למרות שהיו לך הישגים מפתיעים, כנגד כוחות חזקים מאוד. הגבורה שלך הייתה ברוח. במלחמה של הגוף ושל הנפש. בחכמה שלך לבקש עזרה כשצריך. ביכולת להעניק חזרה. עם השנים למדתי ממך המון על חברים ואנשים. אשתף כאן את החברים בסיפור קטן עם מוסר השכל, על הדרך בה הכרנו. הייתי אז כתב בעיתון "הארץ" ופרסמתי ידיעה על הכוונה למנות אותך לתפקיד בנמל חיפה. זו הייתה ידיעת "מי שבירך". 8 מזכירי ועד בנמל חיפה, חתמו על מכתב בו איימו כי ישביתו את הנמל, בתגובה למינוי שלך. העלו טענות שונות וטענו שהמינוי מיותר. קיבלתי את המכתב, לקחתי תגובה ממשרד התחבורה ופרסמתי. בתכל'ס בשבילי היית אז עוד אייטם. אולם כל זה השתנה כאשר הטלפון שלי צלצל, הצגת עצמך בנימוס וביקשת ממני להכיר אותך. לא היה שם כעס. לא תחושות שליליות, או דרישה לכתבה מתקנת, אלא איש שיש לו מה לספר לעולם. בדיעבד, הוכחת עצמך. כאדם. כחבר. כמינוי ראוי לתפקיד מנהל המעגן. הכתבה המיותרת ההיא, הפכה אותנו מאז לחברים. תודה מורדי. מתגעגע. מקווה שבגן עדן מרשים להכניס סיגריות.
כתב Avi Shumoul
גלעד הוקם בנמל המפרץ, לזכרו של ר/ח מורדי חבר ז"ל לשעבר עובד חברת נמלי ישראל ומנהל מעגן הדייג.
יהי זכרו ברוך !

◊ [&] במבט אישי – במסגרת עבודתי כאיש-ים בחברת צים היה לי עם חבר החלפת מסרים פוריים במכתבים, בהזדמנויות שונות, כאשר היה פעיל באיגוד קציני הים.