צי הסוחר הישראלי
קציני הים

קימות בספנות

קיימות בספנות Sustainability in shipping מתייחסת לגישה המקובלת (פרקטיקה) של ביצוע פעילויות ימיות באופן הממזער השפעות סביבתיות שליליות, מפחית את צריכת המשאבים ומקדם כדאיות כלכלית לטווח ארוך. זה כרוך באימוץ שיטות ידידותיות לסביבה, ניצול טכנולוגיות נקיות ויישום אסטרטגיות לצמצום שינויי אקלים והגנה על מערכות אקולוגיות ימיות.

להלן כמה היבטים מרכזיים של קיימות בספנות:

הפחתת פליטות

ספנות תורמת משמעותית לפליטת גזי חממה עולמית. שילוח בר קיימא שואף להפחית פליטות של פחמן דו חמצני (CO2), תחמוצות גופרית (SOx), תחמוצות חנקן (NOx) וחלקיקים. ניתן להשיג זאת באמצעות שימוש בדלקים נקיים יותר, כגון גז טבעי נוזלי (LNG) או דלק ביולוגי, ואימוץ טכנולוגיות חסכוניות באנרגיה, כולל עיצובי אוניות משופרים, מערכות הנעה וציפוי גוף.

מקורות כוח חלופיים

חקר מקורות כוח חלופיים הוא חלק חיוני של שילוח בר קיימא. זה כולל שימוש בטכנולוגיות אנרגיה מתחדשת כמו הנעת רוח, פאנלים סולאריים ותאי דלק. טכנולוגיות אלו יכולות לעזור להפחית את התלות בדלקים מאובנים ולהפחית פליטות.

תפעול נמל יעיל

שילוח בר קיימא כרוך באופטימיזציה של תפעול הנמל כדי למזער את צריכת האנרגיה והפליטות. ניתן להשיג זאת באמצעות אמצעים כגון טיפול יעיל במטענים, שימוש במנופים וציוד חשמליים, יישום מתקני כוח חוף להפחתת סרק כלי השיט, וקידום נתיבי מים פנימיים להובלת מטענים.

ניהול פסולת

ניהול פסולת נכון הוא חיוני לשילוח בר קיימא. אוניות מייצרות סוגים שונים של פסולת, לרבות שאריות שמן, ביוב, אשפה ומי נטל. שיטות קיימא כוללות הטמעת מערכות ניהול פסולת אפקטיביות, טיפול וסילוק פסולת כראוי ומניעת הזרמת חומרים מזיקים לים.

תקנות סביבתיות ותאימות

ארגונים ימיים בינלאומיים, כמו הארגון הימי הבינלאומי (IMO), קבעו תקנות ותקנים לקידום שיט בר קיימא. עמידה בתקנות אלו, לרבות מדד התכנון ליעילות אנרגטית של ה-IMO (EEDI) והאמנה הבינלאומית למניעת זיהום מאוניות (MARPOL), חיונית להשגת יעדי הקיימות.

שיתוף פעולה וחדשנות

שילוח בר קיימא דורש שיתוף פעולה בין בעלי עניין בתעשייה, לרבות בעלי אוניות, מפעילים, יצרנים וגופים רגולטוריים. זה כרוך בשיתוף ידע, שיטות עבודה מומלצות והתקדמות טכנולוגית. עידוד מחקר ופיתוח בתחומים כמו דלקים חלופיים, אוניות אוטונומיות וטכנולוגיות שילוח חכמות הוא גם חיוני להנעת חדשנות בתעשייה.

על ידי אימוץ הקיימות בספנות, התעשייה יכולה להפחית את השפעתה הסביבתית, לשפר את יעילות האנרגיה ולתרום לעתיד נקי ובר קיימא יותר.

לסיום

בתקופה האחרונה נהוג לקרא לדוח הקיימות, דוח  ESG. דיווח ESG Environmental Social  Governance הוא חשיפה של נתונים סביבתיים, חברתיים וממשל תאגידי. כמו בכל דוח גלוי, מטרתו היא לשפוך אור על פעילות ה-ESG של החברה תוך שיפור שקיפות המשקיעים והשראה לארגונים אחרים לעשות זאת.

 


כתיבה: קצין מכונות ראשי שמעון אוזן, מרס 2023, עבור האתר SeamanPhoto

לקריאה: דוחות קיימות של חברת "צים"

◊  במבט אישי: במסגרת עבודתי בצים כמפקח אוניות, התחלנו לאסוף חומר טכני רלוונטי לכתיבת דוחות הקיימות הראשונים של חברת צים.  

 

אהבתם? שתפו מאמר זה!