צי הסוחר הישראלי
קציני הים

הפיראטים המודרניים

צילום: שמעון אוזן

תופעת הפיראטיות במרחב קרן אפריקה פרחה והגיע לממדים חסרי תקדים. כך בשנת 2008 דווח על כ-200 ניסיונות תקיפה (ברבע מתוכם נחטפו כלי שייט), וברבעון הראשון של שנת 2009 כבר דווח אודות כ-60 ניסיונות תקיפה.

במקביל, בעיות פנים בסומליה יצרו כר נוח להיווצרות תאי פיראטים, והכסף שזרם בשנים האחרונות מכופר שניתן תמורת שחרור אוניות חטופות אפשר לבסס אוטונומיות שבטיות באזורים שונים. אלה לצד העדר אכיפה יצרו בכפרי דייגים בסיסי מוצא לתקיפה של אוניות סוחר, דיג ויאכטות כולל אחזקת החטופים בכפרים אלו.

שיטת התקיפה

שיטת התקיפה הבסיסית מבוצעת על ידי מארבים בנתיבי השייט באמצעות אוניות אם. בשלב התקיפה יוצאות מאוניות האם סירות מהירות, עליהם פיראטים חמושים. עם התקרבותם לאוניה המותקפת, מבוצע ירי למבנה האונייה, תוך ניסיון לתלות סולמות וחבלים לדופן האונייה בכדי לטפס אל האונייה ולהשתלט על ציוותה.

בהתאם לאירועים ולהתגברות תופעת הפיראטים, החברה פיתחה אמצעי אל-הרג למניעת השתלטות פיראטים. ניתנו הנחיות מתאימות לרבי החובלים וננקטו מספר פעולות באבטחת הפיזית.

ב-4 באפריל 2009, מסרו כותרות דרמטיות בתקשורת הישראלית על ניסיון תקיפה כושל של פיראטים על האונייה "אפריקה סטאר" שבשירות צים.

 

בעשור האחרון התהוו מספר אזורים בהם נפוצה פיראטיות ימית, שמטרתה הייתה בעיקר ביזה של כסף ומטען, בין הבולטים שבהם -מיצרי מלאקה (אינדונזיה), אזור הפיליפינים, דרום מערב אפריקה ובקרבת חופי סומליה. במרבית האזורים התגבש שיתוף פעולה בין המדינות השכנות לצורף אכיפה.

צילום: שמעון אוזן

הדיווח באתר ה"ארץ"

פיראטים סומלים תקפו הבוקר (שבת) אוניית של צים, "אפריקה סטאר", בעת שהפליגה במרחק של כ-700 ק"מ ממזרח לחופי סומליה. האונייה נשאה דגל של מלטה, ואיש מאנשי הצוותה לא היה ישראלי. הפיראטים רדפו אחר הספינה בשתי סירות מהירות ופתחו עליה באש מנשק קל. לאחר מכן נצמדו הסירות לירכתי האונייה, וכמה פיראטים ניסו לטפס עליה.

הפיראטים נכשלו הודות לגדרות התיל שהקיפו את ירכתי הספינה, ואיש מאנשי הצוות לא נפגע מהירי. לאחר כישלונו של ניסיון ההשתלטות, שבו הפיראטים לסירותיהם והמשיכו לרדוף אחריה. המרדף נמשך כמה שעות, אולם הספינה הצליחה לחמוק. עם פרוץ התקרית הפעילו בצים את חדר החירום בחיפה, ויצרו קשר עם נאט"ו במפרץ עדן באמצעות משרד החוץ וחיל הים הישראלי. בנאט"ו הזניקו מטוס של הצי הבריטי, שזיהה את סירות הפיראטים והודיע שהן הפסיקו את המרדף.

עידן עופר, יו"ר צים, אמר לאחר התקרית: "אני מבקש להודות לצוות האונייה ולקברניט על תושייתם ואומץ ליבם. תודה מיוחדת למטה נאט"ו ששלח את המטוס ולמשרד החוץ וחיל הים, שעזרו לנו לקיים את הקשר עם נאט"ו". עוד התריע עופר כי "הקהיליה הבינלאומית חייבת לחסל את התופעה המסוכנת הזו של פיראטיות בים מול סומאליה, ולהחזיר את הביטחון בנתיבי השיט הבינלאומיים".

 


סקירה, מנהל יחידת הבטחון בצים, צביקה פונדיברידר. צילומים: קצין מכונות ראשי, שמעון אוזן על האונייה "צים ברצלונה". פורסם מגזין צים, גיליון 80, ספטמבר 2009 עמוד 40- 41

תוכן עניינים
SeamanPhoto BLOG

כתבות נוספות

לוח שנה 2019

בלוח שנה העברי תשע"ט של צים נבחרו תמונות ימיות לאייר את דפי החודשים של לוח השנה. בשנה זו צים יצאה במסע פרסום של חשיפת החברה

קרא עוד »
מפקח אונייה

מפקח אונייה Marine Superintendent הוא תפקיד מקצועי בתעשייה הימית. האחריות העיקרית של מפקח אונייה היא לפקח ולנהל את הפעולות והפעילויות הקשורות לתפקוד בטוח ויעיל של

קרא עוד »
מדחף אונייה

מדחף אונייה Ship Propeller, בלעז 'פרופלור', הוא חלק גדול המשמש להנעת אונייה או ספינה במים. הוא המקביל למדחף של מטוס, אבל הוא פועל במדיום צפוף

קרא עוד »