צי הסוחר הישראלי
קציני הים

אחוות ימאים

"אחוות ימאים", ניתן לפרש זאת כמושג מטפורי המדגיש את תחושת האחווה והסולידריות בין ימאים בקהילות יורדי-ים.

אנשי-ים יצרו באופן היסטורי קהילות מלוכדות בשל החוויות, האתגרים  ואורח החיים המשותף שלהם בים. המקצוע הימי כרוך לרוב בתקופות ארוכות מחוץ לבית, בהתמודדות עם תנאי מזג אוויר בלתי צפויים, והסתמכות על עבודת צוות להישרדות והצלחה להצלה. הקשר המשותף הזה יוצר תחושה של אחווה וקרבה בין קציני-ים.

 אחווה וסולידריות

חווינו את אותן צרות ושמחות בשירותינו באוניות, אכלנו את אותו אוכל, שתינו ביחד, יש אומרים – הלכנו ביחד לזונות בנמלים, עבדנו ביחד וחיינו ביחד במגורי האונייה, כל אלו קושרים אותנו כמשפחת הימאים לנצח.

לאורך ההיסטוריה, מלחים פיתחו מסורת, פולקלור ומנהגים ייחודיים משלהם התורמים לתחושת זהות ושייכות בתוך הקהילה שלהם. אחווה זו מתוארת לעתים קרובות באמצעות סיפורים משותפים, טקסים וסמלים המחזקים את הרעיון של אחווה ייחודית זו בין הימאים.

ביחד בעתות סכנה ומשבר 

יתר על כן, מלחים סומכים לעתים קרובות זה על זה לתמיכה והגנה. בעתות סכנה או משבר, על אנשי הצוות בספינה לעבוד יחד כדי לנווט במים בוגדניים, להגיב למצבי חירום ולהבטיח את שלומם של כל מי שנמצא על הסיפון. האמרה 'כולנו בסירה אחת' אין מדויקת ממנה בקרב אנשי-ים המפליגים ביחד באוניות חודשים למרחקים. אחריות משותפת זו מטפחת תחושה חזקה של אחדות ואחווה בין ימאים.

אורח חיים של ימאי, רחוק ממשפחתו וחבריו הקרובים, חודשים ימים ולילות מגבש. יש אומרים, לפי חוזה שירות  (שמונה חודשים באונייה וארבעה חודשים בחופשה), הימאי עד לפרישתו לגמלאות, מבלה באונייה יותר מאשר עם אשתו ומשפחתו.

לסיום

אין ארגון ספציפי שנקרא "אחוות המלחים", אבל הרעיון משקף את הקשרים החזקים והתמיכה ההדדית הקיימים בקהילה הימית במיוחד כהם פורשים מהים לגמלאות. אנשי-ים, ממדינות שונות ומרקעים שונים, חולקים לרוב כבוד עמוק לים והבנה משותפת של האתגרים העומדים בפניהם, מה שעוזר ליצור תחושת אחווה חזקה ביניהם.

יושבים ביחד בידידות ובאחווה, אף על פי שחלקם היו ביריבויות מקצועיים בשירותם באוניות.

 


כתיבה: קצין מכונות ראשי שמעון אוזן, יולי 2023, עבור אתר SeamanPhoto

אהבתם? שתפו מאמר זה!