צי הסוחר הישראלי
קציני הים

ספרים

ספרים אחרונים

מסביב לעולם בשמונה שנים

חובל  יצחק קוחן, 2022

"מסביב לעולם בשמונה ימים" הוא אוסף סיפורים – רובם משוחזרים ממכתבים ישנים שנשלחו בזמנו לחבריו של מחבר הספר, המתארים חוויות מהפלגותיו ב'שבעת הימים' כשהיה חובל צעיר בצי הסוחר הישראלי בשנים 1969-1977. בסגנון ייחודי של 'שפת הימאים' ובאיוריו, מציג המחבר אירועים מרתקים מזיכרונותיו על הרפתקאותיהם של הספנים בים, בנמלי העולם ובתרבויות השונות. הוא מתאר גם איך הכל התחיל, וכיצד זה נגמר.

 

 


"ושבילך במים רבים"

רב-חובל חיים שחם, 2022.

ציטוט כלשונו של אחד מרבי החובל היותר מוערכים איתם הפלגתי במהלך שנות שירותי בים: "להיות קצין ראשון/ראשי באוניה זה לא דרגה או תפקיד, זו תקופה קשה שצריך לעבור בהצלחה על מנת להתמנות לקברניט".

 

 

 


לגלות את האופק

עדי אלעזרי, 2022

הַסֵּפֶר "לְגַלּוֹת אֶת הָאוֹפֶק" – אֶנְצִיקְלוֹפֶּדְיָה יַמִּית לִילָדִים –
הוּא הָרִאשׁוֹן מִסּוּגוֹ עַל אוֹדוֹת עוֹלַם הַסַּפָּנוּת וְהַיָּם.

עֲדִי וְאֶדִי יוֹצְאִים לְהַפְלָגָה מְרַתֶּקֶת מִסָּבִיב לָעוֹלָם. בְּמַהֲלַךְ הַרְפַּתְקָאוֹתֵיהֶם הָרַבּוֹת יֵחָשְׂפוּ הַקּוֹרְאִים הַצְּעִירִים לְמֻשְּׂגֵי יַמָּאוּת וְיַכִּירוּ אֶת הַהֶבְדֵּלִים בֵּין כְּלֵי הַשַּׁיִט הַשּׁוֹנִים. תַּעֲבוּרָה יַמִּית, צֶוֶות הָאֳונִיָּה, נְמֵלִים וּמִלּוֹן מֻנָּחִים שֶׁמַּסְבִּיר אֶת רָזֵי הָעוֹלָם הַיַּמִּי – כָּל אֵלֶּה צְפוּיִים לְהִתְגַּלּוֹת בְּמַהֲלַךְ הַמַּסָּע שֶׁל הַשְּׁנַיִם.

 


הים ואני

מתי מורגנשטרן 2021

מתי מורגנשטרן, ישראלי, יליד 1934 פשקאן, רומניה. עלה ארצה בשנת 1947. פיתח קריירה בתחום הספנות. החל כימאי זוטר בחברת הספנות "צים" והגיע לתפקיד מנכ"ל החברה. בתקופתו "צים" הייתה מעשר חברות הספנות המובילות בעולם בתחום הסחר העולמי. על פועלו ועל הישגיו זכה לאותות הוקרה בינלאומיים יוקרתיים.

סיפורו המרתק ומעורר ההשראה של ילד נחוש ובעל תושייה ברומניה בתקופת מלחמת העולם השנייה, שבגיל אחת עשרה הצטרף לתנועה הציונית "גורדוניה". בן שלוש עשרה וחצי נפרד ממשפחתו והעפיל עם תנועת הנוער ארצה.

 


בים דרכך

רב חובל חיים שחם

"האם יש לך עניין להצטרף לאגודה הימית "זבולון" על מנת להשתתף בפעילויות בנמל הקישון על גבי סירות האגודה"? הכל התחיל, ללא שום התראה מוקדמת, באותו יום אביבי בשנת 1962 כאשר הייתי בתחילת כיתה ו' בבית הספר היסודי ואחת מבנות כיתתי נגשה אלי ושאלה אותי את השאלה דלעיל.

 

 


המסע של צים 75

הוצאה צים

יובל ה-75 של צים הוא מקור לגאווה עבור כל אלה שעבדו בחברה לאורך השנים כמו למעגל הרחב של קהילת הספנות בארץ וגם בעולם. מעטות הן החברות שעברו במהלך השנים תמורות כה עמוקות, חוו מהפכים ותפניות דרמטיות בסביבה העסקית שבה פעלו, ובכל אלה שמרו על הזהות והאופי הייחודיים להן.

 

 


המהפכה הימית

קובי כהן-הטב, 2019

מחבר הספר מתמודד עם כמה שאלות מרכזיות בנוגע להתפתחות האחיזה של היישוב  היהודי בים ובחופי הארץ, ובהן: מה הביא להופעת הניצנים והרעיונות הראשוניים של תרבות ימית-ציונית ביישוב היהודי בארץ במחצית הראשונה של תקופת המנדט? מה היה הרקע להקמתו של נמל תל אביב באמצע שנות השלושים וכיצד השפיעה הקמתו על אחו ותודעתו הימית של היישוב היהודי בארץ? מי ייסד את אגודות הספורט הימי הראשונות וכיצד התפתח החינוך הימי בארץ? כיצד השפיעה מלחמת העולם השנייה על הפעילות הימית היהודית בארץ ואילו תנאים אפשרו את הקמת חברת הספנות הלאומית 'צים' לאחר מלחמת העולם השנייה?

 


בסערת ימים

רב-חובל אריך הירשפלד, 2017.

דמותו של רב-חובל אריך הירשפלד (1945-188), נשכחה משום מה מתודעת ציבור הימאים ואנשי הספנות משום מה מתועדת ציבור הימאים ואנשי הספנות במדינת ישראל, אף-על-פי שהיה מראשוני הספנות במדינת ישראל.

החל את דרכו בים כנער בן 17, ולאחר גלגולים והרפתקאות, בשנת 1933 עם עליית הנאצים לשלטון בגרמניה, עלה לארץ. פיקד בתחילה על הדוברת "דורה" ובהמשך, במשך 6 שנים, על האונייה המעורבת מטען נוסעים "הר ציון". ספרו, מהווה מסמך חשוב בתולדות הספנות העברית בארץ ישראל, יצא לאור לראשונה בהוצאת "יבנה" בשנת 1944, שנה לפני פטירתו.

 

 


הרהורים בלב ים

קצין מכונות ג'קי בלנגא 2016.

ג’קי בלנגא נולד בתל־אביב יפו. בוגר בית הספר לקציני ים אורט באשדוד. שירת על הספינות בחיל הים, השתתף במבצע להבאת עולי אתיופיה דרך הים לישראל. מפליג כקצין מכונות בצי הסוחר הישראלי. כתב את ספר הביכורים שלו ‘הרהורים בלב ים’ לאורך שנות שירותו בחיל הים ובצי הסוחר הישראלי. הספר מכיל תמונות שצילם במהלך הפלגותיו.
המחבר משתף את הקורא בחוויות הרפתקאות ובאהבות שנכתבו לאורך תקופת חייו.

 

 


נישאים ברוח

רב-חובל דניס יורדן, 2016

"האם יש פיראטים בספר הזה? למען האמת יש אחד- הפיראט האדום- בר של ימאים בעיר התחתית של חיפה שלשם מתנקזים כל סיפורי הים של קפטן (רב-חובל) דניס יורדן. "נישאים ברוח" – ספר של ימאים שפותח בשיר נהדר על "ההולנדי המעופף" ומרתק כל קורא אף אם אינו יודע להבחין בין חרטום ליכתיים. המימד האנושי של ימאים בצי הסוחר, סיפורים על נמלים, מלחים והרפתקאות מסופרים כאן בלשונו הייחודית של רב-חובל דניס יורדן. על המחבר: רב-חובל דניס יורדן מוותיקי צי הסוחר- שם החל כמלח פשוט ועם השנים הוא הגיע להיכן שהגיע… כל השנים הוא נשא בקרבו את חיידק הכתיבה וכמה מאמרים וסיפורים שלו התפרסמו בזמנו פה ושם ויש האומרים שלפחות בחלקם היו בהם דברי טעם.

 


ימאים מספרים

צבי לזר 2016

'"ימאים מספרים" לידתו מתוך אדי הבירה בפאב המקומי, עת אחד מסיפורי עלילותיו של צביקה הניב הצעה מתבקשת: "הי צביקה אתה חייב לקבץ את הסיפורים המדהימים שלך בספר"!". "ימאים מספרים" נשען על זיכרון מדהים של צופה משתתף ורגיש במיוחד המשרטט את חוויותיו מאז החל את מסעותיו בימים כנער סיפון ועד אשר הפך לקברניט"'.

 

 


המסע של צים 70 שנה

צים, העורך אבנר שץ, 2015.

ברכות חמות שלוחות מקרב לב ליום חגה של חברת צים במלאת לה 70 שנה פעילות. קורותיה של חברת צים שזורים בתולדות חייה של מדינתנו. הקמת החברה בשנת 1945 התרחשה יד בים עם חבלי הלידה של מדינת ישראל העצמאית. כבר אז פילסה צים את דרכה בים סוער ובמים אדירים, בהעפלה, בעלייה ובמסחר. בימים בהם סירבו ספינות זרות לפקוד את נמלי האצנו, ספינותיה של צים היו עורך חיים אסטרטגי שחיבר בין המדינה הצעירה שאף זה נולדה לבית בנות בריתה מעבר לים, שיספקו לה מזון, ציוד רפואי ותחמושת במהלך מלחמת העצמאות ולאחריה…

בברכה, נשיא מהמדינה ראובן (רובי) ריבלין

 

 


ספינות ואנשים בדרך

 גד רייך, 2014

"מפגשים הולכים ומתרבים עם יורדי הים, עוררו בי תמיד את הסקרנות ללמוד ולהבין את אורחות החיים המיוחדים של הימאים, קציני הים ורבי החובלים. רק כאשר הגעתי לאילת ונוצר המגע היום-יומי עם האוניות וצוותיהן, הלך אותו דחף בלתי מוסבר וקיבל צורה מדויקת ותוכן.

אז מה היה לנו? מהלך חיים מילדות ועד בגרות, שזור בזיכרונות של ים ואוניות. עולם מסעיר ומפעים אין ספק, אך לא כזה שימשוך אותי להפליג למרחקים. לחוות הרפתקאות נוסח סינבד המלח או קפטן הוק, או לגלות עולמות ומחוזות נידחים."

 


הקפטן האחרון

רן אדליסט 2013

זהו סיפור פרידה מן המאה העשרים לטובת המאה העשרים ואחת. מיכאל סקורניק הוא קפטן ותיק ועתיר זכויות בצי הסוחר. שי קופרבאום הוא יזם הייטק צעיר. שניהם ילידי הארץ. זה בן שישים ושבע וזה בן שלושים ושתיים. קפטן סקורניק עומד להוציא את אניית המכולות הגדולה והמשוכללת של חברת 'י.ב. גלובל' מן המספנה בסין. שי קופרבאום, בעידוד הנהלת החברה, מתכנן מערכת לוויינית שאמורה לשלוט באונייה מן החוף. המאבק בין השניים מגיע לשיאו כאשר האנייה נקלעת להוריקן מול חופי ארצות הברית.

 

 


נאצים, פיראטים וג'נטלמנים של הצי

רב-חובל צבי מריאנסקי 2013

הצצה מענגת אל עולם הימאות הישראלי של מדינת ישראל הצעירה, ועושה זאת בשפה קולחת, מבודחת וכלל לא פוליטיקלי קורקט. צבי מריאנסקי יליד 1939 עבד כקברניט בחברות הספנות צים ו'גדות ים'. שירת בחיל הים הישראלי י בסדיר ובמילואים וסיים את השירות בדרגת רב-סרן. בתפקידו הבכיר בחברת צים התמנה למפקח ימי ראשי של החברה. במקביל עבד כבוחן לכול דרגות הסיפון במשרד התחבורה…

צבי מריאנסקי – ויקפדיה

 


ים מדבר ומה שביניהם

רב-חובל עודד גול-ורדי, 2011.

בספר הביכורים, "ים מדבר ומה שביניהם" מגולל רב החובל עודד גול – ורדי את ימיו הסוערים בלב ים. בשפתו הייחודית סוחף עודד את קוראיו ומכניסם אל תוך סערות הים והנפש. במסעו האישי הוא פוגש דמויות צבעוניות ומרתקות של אנשים ונשים. כתיבת הספר הפליגה מעצמה וכך גם רב החובל, שהפך מנער בן כפר קטן הנמצא בין הים למדבר, לרב-חובל ותיק ועתיר ניסיון. הסיפור נטוע בכפר הארץ-ישראלי ובמתרחש בו מנקודת מבט קרובה ומרוחקת, בחלקו אמיתי ובחלקו מדמיונו המודרך והמתעתע של המחבר. את מסקנותיו על הכחדת הספנות העברית הוא תולה בחוסר במנהיגות ישראלית המתגלה בעידן החדש בארץ ישראל אשר מהווה חלק מאובדן המנהיגות הציבורית הכללית בכל התחומים ככלל. לאורך הספר , שוזר המחבר סיפורים על הנשים שפגש, זו הצצה נוספת חושפנית עם קורטוב של הומר בה מגלה המחבר בלי מחיצות, את אותן הנשים שנתנו בו חותם.

 

 


שביתת הימאים הגדולה 1978

שירלי אוזן, 2009

בשנות השבעים ענף הספנות חווה מהמורות קשות וסבל משיבושים קשים בהסדרי העבודה ובסיפוק השירותים ללקוחות כתוצאה ממערכת היחסים המשובשת ששררה בין האיגודים לבין עצמם ובין האיגודים לחברות הספנות. המשבר בספנות העולמית לתקופה זו החריף והעצים את נזקי השיבושים. חוסר המודעות וההתייחסות לצורכי הימאים נתנו אותותיהם בשביתת הימאים בשנת 1978.

 

 


הים, האונייה ועם ישראל

הלל ירקוני 2010

ספר זה מהווה את חלקו השלישי של מחקר אשר המחבר עוסק בו שנים רבות.
החלק הראשון, תחת הכותרת "75 שנות ספנות עברית", כולל את כל אניות הסוחר בין השנים 1927 עד 2002 והחלק השני, "ספינות מעפילים מא´ עד ת´" כולל את סיפורן של כל ספינות המעפילים.
שני הספרים יצאו לאור בשנת 2005.
"הים, האונייה ועם ישראל" הוא לקסיקון אישים ואירועים בתולדות הספנות היהודית.

 

 


אוקיינוס סוחף

צבי לזר 2010

צביקה לזר הוא ללא ספק הברנש הכי לא צפוי שניתן לפגוש כיום בפאב של עין-הוד. ימאי, צייר, משורר, וסופר. אוטודידקט שכל תוצרתו הפתעה צרופה. מפגשי הראשון עמו היה בעת שמחצית כפרנו עלה באש והוא, בהשלמה סוריאליסטית, התיישב בתוך חורבות ביתו העשן ו"עשה מנגל" על שאריות הרהיטים שנותרו. מאז אני עוקב בפליאה אחר הימאי המקועקע שעשה את כל הדרך מנער סיפון בצים של שנות החמישים עד מבחני ההסמכה לפיקוד על אוניה. אבל דווקא אז, בתום עשרות שנים של מסע ימי מפרך, רצוף אירועים וחוויות, הוא נתבשר, ביום שסיים בהצלחה את מבחני הסמכתו לרב-חובל, שמחלה ממאירה וחסרת סיכוי מקננת בגופו. צביקה נאלץ לעזוב את הים, להשיל עשות קילוגרמים מגופו השרירי ותוך שהוא לועג לרופאים שקצבו את ימיו – החל לצייר ולכתוב ללא לאות.
לתומי חשבתי שבתרפיה מתבקשת עסקינן והתבדיתי בגדול – האיש התגלה כצייר מחונן שקרא את סיפוריו, האיץ בו לרכזם ולפרסמם לכדי ספרו הראשון, והרי התוצאה לפניכם.

 


חזרה לסיברה

ברוך יוספסברג 2008

"רומן, ליתר דיוק נובלה, או פשוט סיפור אהבה לים, למרחבים אין סופיים, לאישה. אין ספור סיפורים כאלה או דומים להם מתרחשים יום יום שעה שעה. מהם נכתבים, ואת האחרים נושא האדם בליבו כל ימי חייו." יוסף יוספברג, ימאי הרפתקן, פעיל ציבור למען שיקום אסירים, כותב ספרים מרגשים על חיות ועל…בני אדם. "לבבות בוכים עם ערב, ארובות-עשן כבות. כשספינות מפליגות הימה, הן אינן שבות" נתן יונתן

 

 


הים הזקוף

אבשלום קווה 2006

"חודשי הניתוק מנמל הבית החלו לתת אותותיהם בחלק מאנשי הצוות, היו שהתכווצו בתוך עצמם והפסיקו לדבר, אחרים הרחיבו את להגם והחלו לקלל, לבעוט בדלתות, לשהק שלא לצורך, להפליץ בזמן הארוחות, לקרוא תהלים, לשיר שירי עם נוגים, חלקם לא היה ולא נברא, לדבר בשפות עתיקות שמעולם לא למדו, להצדיע סתם כך, לצעוק על דולפינים שחיככו את גוום באונייה".

צי הסוחר הישראלי קיים עדיין, אבל ספנים ישראלים, קציני סיפון ומכונה דוברי עברית נותרו רק מעטים. ימאים זרים תפסו במהלך השנים את מקומות העבודה באוניות. יחד עם המלחים הישראלים נעלמו גם חלקים גדולים מן ההווי, אורח החיים והדיבור של המלח הישראלי. אין כבר ימאים ישראלים ששרים "התקווה" לזונות על רציף הנמל בגנואה.

 


75 שנות ספנות עברית בארץ ישראל

 הלל ירקוני 2005

סיפרון של מאות אוניות הסוחר העבריות, מאז ראשית המאה ה-20, אינו אלד נדבך נוסף, העלום למרבית הציבור הישראלי, לסיפור עם ישראל השב למכורתו ובונה בה מדינה, ביבשה ובים.

 

 

 

 


ספינות מעפילית מ-א עד ת

הלל ירקוני, 2005

ספר זה הוא חלקו השני של מחקר "הים, האנייה ועם ישראל", אשר המחבר עוסק בו שנים רבות. החלק הראשון פורסם בשנת 2003 במסגרת פנימית של חברת הספנות "צים", תחת השם "70 שנות ספנות עברית בישראל". "ההעפלה", השם הנרדף לעלייה הבלתי לגאלית לארץ ישראל. במסגרתה עלו לארץ רבבות מעפילים, חלקם הגדול ניצולי השואה. אף שעל ההעפלה נכתבו ספרים בעבר, זה הספר הראשון אשר מודגשים בו הצד הימי של ההפלגות וההיסטוריה של הספינות עצמן בעבר קורותיהן בהמשך. ברוח המחקר הבסיסי של המחבר, ספינות המעפילים הן חוליה חשובה בהקמת הצי העברי. אחדות מהן היו לספינות סוחר עוד בימי מלחמת העולם השניה ונטלו חלק פעיל במלחמה נגד גרמניה הנאצית, אחדות היוו את ראשיתו של צי הסוחר הישראלי, אחדות היוו את הכלים הראשונים של חיל הים הישראלי, וההעפלה דרך הים בכללותה הייתה האולפנה הראשונה של כוח האדם הימי של מדינת ישראל.

 


70 שנות הספנות העברית בארץ ישראל

הלל ירקוני 2002

"עבורי, המראה המרגש ביותר הוא דגל ישראל, על תורן אוניית סוחר ישראלית , בנמל זר" – אלוף מיל. מרדכי (מוקה) לימון

ספר זה הינו תעודה רבת ערך ועתירת משמעות על התפתחות הצי העברי בישראל הנבנית, מציע לנו מידע שנאסף מארכיונים וממקורות ישירים. ספר שהנו ראשוני ויחיד מסוגו פותח בפנינו צוהר לעולם הספנות העברית.

 

 

 


דחיית הימאות העברית

ירמיהו הלפרין 2001

"תחיית הימאות העברית" משקפת את מאבקם ולבטיהם של הנחשונים החלוצים לחידוש תפארת הימאות בישראל.

ביד אמן מעלה המחבר את פרשת "יורדי הים" בישראל למן ראשית דברי ימי עמנו ועד תחיית הימאות בדור האחרון עם שיבת ציון המחודשת.

הוצאתו לאור המחודשת של ספר זה (התאפשרה הודות לסיוע קרן הלפרן- אגודה להנצחת זכרו של ירמיהו הלפרן ז"ל מייסודה של רחל הלפרן ז"ל) ועמותת חיל-הים.

ירמיהו הלפרין הקדים את תקופתו. כל ימיו נהג כעברי בן חורין. מאחוריו אין דבר זולת האמונה, הדבקות במטרה וקסמו האישי.

גולת הכותרת של פעילותו הייתה המחלקה העברית בבית הספר לקציני-ים בצ'יביטאווקיה שבאיטליה ואניית האימונים "שרה א".

 


בן הארץ והים

אברהם זכאי 2001

לא בכדי שם הספר הוא "בן הארץ והים", כי לבין השיטין שומעים את כמיהתו של בן הארץ, אשר פנה לים, להגשים את חלומו. לנגד עיניו הפונות להגשמה, הופיעו תדיר שתי תמונות: האחת, העלאתם ארצה בדרך הים, של אלפי מעפילים ניצולי שואה והאחרת, בניית בית לאומי ומדינה עצמאית וריבונית, מדינה, שתפאר את דגל התקווה של אלפי שנות גלות.

 


 

ספרים עד שנות האלפיים

 

יורדי ים

רב-חובל אבראם אריאל, 1999

גלריה צבעונית של ימאים ואנשי חוף, גברים ונשים, אהבות, בגידות ונקמות, על רקע הים השוצף וחופיו האקזוטיים – מפנאנג עד פריטאון, מחיפה עד ריו. קובץ סיפורים מרתק השוזר בתוכו דמויות ונופים מסעירים: רב-חובל ישראלי וסוכן חשאי לעת מצוא, אנייה טרופה שחזרה ממצולות, מפגש אקזוטי עם ההולנדי המעופף, גברים שמי-מלח ואלכוהול זורמים בעורקיהם ונשים יפות מכל קצווי תבל. אברהם אריאל הוא מוותיקי הימאים בארץ. בגיל 16 ירד לראשונה הימה באונייה "גלילה" ובגיל 25 כבר היה לרב-חובל של האונייה "צפונית". שנים אחר כך, כשקץ ממסעותיו ובחר "להטיל עוגן", הפך לאיש ספנות מצליח, יועץ וממציא ימי. הוא סיים לימודי תואר שני במנהל עסקים ותואר שלישי בתעשייה ובניהול. בנוסף מילא שורה של תפקידים, כולל הימית לישראל. ספרו זה, הרביעי במספר, זכה בפרס קרן תרבות חיפה, 1998. באמצעותו חולק המחבר עם הקוראים אירועים שחווה – מציאות ודמיון – ומנחה אותם בין גלי הים ורזיו, כאשר כל אחד מעמודי הספר מדיף את ריחו של הים והאהבה הגדולה אליו.

 


לפניך הים

שלמה אראל 1998

שלמה אראל כהיות ראש איגוד חברות הספנות, בסוף ספרו מקדיש פרק נכבד על כל פעולות איגודי הימאים בתקופתו.

 

 

 

 


עמים ימים אוניות

צבי הרמן, 1998

הספר מגולל בצורה מרתקת את ההיסטוריה ההירואית הזו ואת השפעתו האדירה של הים על קורותיהם של עמי הקדם – כולל עם ישראל. הוא בוחן ומגיש את האירועים ההיסטוריים, האגדות, המיתוסים וההרפתקאות הקשורים בים ואת הברכה החומרית שהביא הים לאדם. אף כי הספר מקפיד על דיוק ומהימנות הוא נקרא כרומן מרתק, נחשב לספר קלאסי בתחומו ותורגם לכמה שפות. תעיד על כך הביקורת שהקדיש לספר העיתון הבריטי "גארדיאן":
"עמים, ימים, אוניות הוא שיא חדש בציוני-דרך של הים, ציוני-דרך שאפשר היה לגלותם רק אחרי מחקר מדוקדק וממושך… עבודת המחבר צבי הרמן היא כה מושכת ומקסימה שאני מקווה [כי ימצא את] הקהל הרחב שהוא ראוי לו…"
צבי הרמן הוא בוגר האוניברסיטה העברית, ממייסדי קיבוץ כפר גליקסון, היה חבר הנהלת המוסד לעלייה ב', חבר הוועד הלאומי ומנכ"ל חברת צי"ם. הרמן הוא גם סופר פורה שחיבר ספרים רבים הנוגעים לענייני הים, רומנים היסטוריים על ג'ורדאנו ברונו, חניבעל ופרנסואה ויון.

 


אין פטור מזכרונות

צבי הרמן, 1996

צבי הרמן לא ניהל יומן מסודר, אך רשם בחוברות ועל פתקים, אירועים, שיחות, התרשמויות והגיגים בשולי מאורעות. פרקי "אין פטור מזיכרונות", הם בעיקר כאלה שמאפיינים את חיי הישוב העברי, מנהיגיו ואישיו. בפרקים שבהם נוגע צבי הרמן בעניינים אישיים, הוא משרטט דיוקנים של אחדים מאבות המדינה וכן מעלה כמה פרשיות עלומות כגון נפילתו הפוליטית של וייצמן, פרשת סנה וגם על היעלמות אוצרות האמנות מהאונייה "שלום".

 

 


צים לאורך ימים

כותבים מצים, 1995

יש חלומות נועזים כל-כך, דמיוניים כל-כך, שאפילו לא מעזים לחלום אותם. יש חלומות שמתגשמים. צים, חברת השיט הלאומית של ישראל היא חלום כזה. ההתחלה הייתה צנועה. אונייה אחת, קו אחד. צים הייתה יכולה להישאר הערת שוליים בהיסטוריה הנכתבת של מדינת ישראל, אך האנשים שחלמו אותה ובנו אותה הפכו אותה לענק בינלאומי. חמש שנים מיום הקמתה היו לצים 21 אוניות. קצב גידול שנמשך כל העת והפך את צים לחברה הרב-לאומית הראשונה בישראל. תהליך בנייתה של צים לא נפסק מעולם. עוד אונייה, עוד קו, עוד סניף, עוד חברת בת, התאמה מהירה למציאות משתנה. מאמץ רצוף שמעודד את החולמים למצוינות ולשלמות. לאנשים האלה, בים, ביבשה ולמי שקדמו להם על פני  כל הימים וכל היבשות מוקדש ספר זה.

 

 


אנייה טורפת

אברהם אריאל, 1993.

אנייה טורפת אברהם אריאל אי שם באוקיינוס האטלנטי, הפגיש הגורל את רב החובל גולן עם אנייה יוונית ריקה מאדם ועמוסה במטען מיסתורי. פיצוץ פתאומי משנה את חייו ואת חייהם של רבים אחרים. שנים אחר כך, לפני מותו הוא עולה על קצה החוט המוביל אותו לגלות את הסוד האיום שהסתיר הפיצוץ ההוא. 222 עמודים כולל מילון מונחים. אברהם אריאל הוא איש ים וותיק, רב חובל, מוסמך במינהל עסקים וד"ר לפילוסופיה. יועץ וממציא בתחום הספנות ומרצה לכלכלת צי הסוחר באוניברסיטת חיפה

 

 


שביתת הימאים

נמרוד אשל, 1994

נמרוד אשל. אחד השופטים רכן אל אב בית הדין ולחש באוזניו מלים אחדות , וזה הצביע על המקומות הפנויים ליד השולחן וביקש מאלמוגי לשבת . אלמוגי נענה , לא לפני שניגש אל אחדים מן היושבים בקהל כדי לסדר עניינים , לחלק הוראות , לטפוח …

 

 

 


ים רוגש, גבה-גלי

ישראל אוירבך, 1992.

ישראל רוירבך נולד בירושלים. חולה ים, יורד ים. יתכן שהמעפילים זכו במלווה אחראי שהביא אותם ארצה בבטחה, ויתכן שצי-הסוחר זכה ברב-חובל רב-תושייה – אבל נראה שעקב זה – הפסידה הספרות העברית מספר בעם פוטנציאל…

 

 

 

 


הקברניט דאוטי נשלח לגמלאות

נשלח לגמלאות, נמרד אשל 1991

 

 

 

 

 

 


המערכה על הימים

 דר' מאיר שש, 1991

המערכה על הימים תולדות העוצמה הימית , ספר מקיף ביותר הסוקר את כל מערכות הימים. תולדות העוצמה הימית

 

 

 

 


אשת ימאי

מרים המל, 1985.

מרים המל התחתנה עם הימאי שלה בשנת 1948, ומאותה עת היא משתייכת, לדבריה, לאינטרנציונל משפחת הימאים". בעלה יעקב המל הוא רב חובל בצי הסוחר הישראלי, והיא התלוותה אליו במסעות.
מרים המל עבדה שבע שנים כמורה לאנגלית במכון להכשרה ימית בעכו. היא ידועה כמשוררת באנגלית ובגרמנית, ושיריה מתפרסמים בכתבי עת שונים בארץ ובחוץ לארץ. ספר השירים שלה For Sinners who are Beginners ("עבור חוטאים מתחילים") הוצא לאור בשנת 1978.
למשפחת המל שני בנים בוגרים ושני נכדים.

הספר מבוסס על מאתיים ראיונות שנערכו במשך שנים ועל ניסיון אישי שנרכש במשך שנים. הספר עוסק בהתמודדות אשת הימאי עם בעיותיה וצרכיה, במערכת היחסים במשפחת הימאי, בשאלה אם קיימת אשת ימאי טיפוסית ומיקומה בתוך החברה הסובבת אותה.

 


חמישה סיפורי ים

ג'ון אורבך, 1981

הסיפורים בספר: הביתה הקוסם לילה שקט במפרץ ביסקאיה הינשוף המסע האחרון 148 עמודים מרתקים ביותר. מספריו של הסופר באתר: המדונה השחורה הים שנסוג 'ון אוארבך נולד ב-1922 בפולין. בעיצומה של מלחמת העולם השנייה נתפס על ידי הנאצים ונלקח לעבודת כפייה במספנות ובאוניות משא בגרמניה, מבלי ששוביו ידעו כי הוא יהודי. עם גמר המלחמה המשיך בעבודת הים ושירת באוניות שונות, תחת דגלים שונים, ובספינות דייג עד שהגיע לדרגת מכונאי ראשי. לאחר שעסק פרק זמן בעלייה ב' עלה ארצה בשנת 1948, הצטרף לקיבוץ שדות- ים ושם בנה ביתו. ג'ון אוארבך נפטר בשנת 2002, היה נשוי לנולה צ'לטון. לדעתו של האתר שקרא את כל סיפוריו של הסופר המוכשר -האתר ממליץ עליו וכמו סול בלו-ניתן לומר על ספריו של ג'ון אוארבך שסיפוריו הם 'המינגווי הישראלי'. אחד הסופרים הטובים ביותר בארץ וחבל שהוא לא קיבל את תשומת הלב לה הוא היה ראוי. חבל מאוד. הפסד של כל קורא אנין טעם.

 


הכובשים בים נתיבה

צבי הרמן 1978

פורמט גדול שמקיף את תולדות הספנות העברית מאת אחד המומחים בעולם לימאות והיסטוריה ימית. המחבר נולד ב-1916 ועלה ארצה ב-1934. היה בין מייסדי כפר גליקסון. יקיר העיר חיפה. היה מעסקני 'העובד הציוני', ומפלגת הליברלים. חבר הנהלת המוסד לעלייה ב', חבר בשתי וועדות פוליטיות למושבים המיוחדים של האו'ם, חבר הנהלת הסוכנות היהודית וראש מחלקת הקליטה בראשית המדינה: מנהל כללי משותף בחברת הספנות 'צי"ם'. חבר הנהלת התזמורת הפילהרמונית ושל מוסדות תרבות רבים, ביניהם 'משואה' ללימודי השואה. ספריו בנושאי ים וספנות מפורסמים בעולם. צבי הרמן חיבר גם ספרים היסטוריים.

 


בין גלים עליזים

רב-חובל זאב הים

סודות הנמל

הינץ קורט, 1978 תשל"ח

ילדים מידע- ספר בסדרת ספרית המדען הצעיר-סודות הנמל, כתב וציר: הינץ קורט. סדרה זו כוללת מגוון נושאים מסביבתו הקרובה והרחוקה של הילד. נוסח עברי תמר כתריאל. ספרית המדען הצעיר-סודות הנמל / הינץ קורט-כתב וציר (תשל"ח)

 

 

 


בין גלים סוערים

רב-חובל זאב הים, תשל"ז 1977

בין גלים סוערים – זאב הים חיפה, הוצאות חבל הימי לישראל, תשל"ז 1977

 

 

 

 

 


עלפי שבעת הימים

זאב הים, 1974

על פני שבעת הימים תולדות הספנות הישראלית רב חובל זאב הים איזקוביץ' על פני שבעת הימים תולדות הספנות הישראלית/רב חובל זאב הים פרקים מיוחדים על צים, אל ים, סומרפין והקמת חיל הספנות הישראלי. זאב הים איזקוביץ': 1903-1977 מחלוצי הימאות בארץ. נולד ברוסיה. ממייסדי תנועת השומר הצעיר בברית המועצות. ב-1924 עלה ארצה. מאנשי הגרעין שהקים את קיבוץ אפיקים. בשנת 1926 הקים את הפלוגה הימית ליד הירקון. בשנת 1929 הוסמך באנגליה לרב חובל, פעל לכיבוש העבודה בנמל חיפה. בשנת 1936 מונה רב חובל של נמל תל אביב. ממייסדי החבל הימי לישראל ובית הספר לקציני ים. במלחמת הים השנייה שירת בתפקיד קצין בצי הבריטי. היה פעיל בהגנה ובעליה ב' ונשלח מטעמה לאיטליה לרכישת כלי שיט ובין היתר רכש את סירות הנפץ שהטביעו במלחמת העצמאות את ספינת הדגל המצרית. בשנים 1949-1970 שימש מפקח ימי ראשי במשרד התחבורה. עזר בקביעת מינוח עברי לנושאי ים. פרסם ספרים על הימאות הישראלית.

 

 


ספר הים

מאיר שש, 1970

ספר הים, עורך ד"ר מאיר שש אדם וימאות כולל עקרונות השייט, מבנה כלי השייט, הסטוריה של הספנות העברית.  *יציאת אירופה-1947(ילדי 'דרור' ומדריכיהם מספרים) אקסודוס-אודיסיאה של מפקד/יורם קניוק* עם חותר אל החוף/יהודה בראגינסקי* *בנתיב המעפילים/זבולון פורן ספינות מספרות/רב חובל זאב הים ספינת המעפילים הגיעה עם שחר/אברהם אדלר* *הביתה/יהושע הלוי ספר הים*/מאיר שש *ספר המעפילים/משה בסוק *הגדעונים באניות ההעפלה/גבי שריג *פתחו שערים/אהוד אבריאל נתיבי ים/רב חובל זאב הים *המערכה לכיבוש הים/צדוק אשל תיבה על הים*/ש.איזנפלד *מולוס ועד טאורוס:עשור ראשון להעפלה 1934-1944/אריה ל.אבנרי מסיפורי ההעפלה* גורלה של העפלה/צבי ליבנה* *דיוקנו של רב חובל עברי(אליעזר חודורוב) אלכנסדר מנור


 

 

ספרים מלפני שנות השבעים

את האמת ורק את האמת

קצין מכונות ראשי חיים צוקר

מכונאי ראשי חיים צוקר מתעד חוויות מהווי הימאים על אוניותיה הראשונות של חברת צים.

 

 

 

 


נתיבי-ים

זאב הים, 1972

תולדות הספנות הישראלית

 

 

 


 

יורדי הים באוניות

צים 1971

תמונות מחברות הספנות בארץ: "צים" חברת השיט הישראלית, אניות משא "אל ים", חברה ימית להובלת פרי, תרשיש, צים קוי נוסעים, קוי ים התיכון, גדות-ים, מנו, נתיבי ים.

 

 

 

 


ספינות מספרות

זאב הים 1968

ספינות מספרות-תולדות הספנות הישראלית מלווה בתצלומים-264 עמודים. זאב הים איזקוביץ': 1903-1977 מחלוצי הימאות בארץ. נולד ברוסיה. ממייסדי תנועת השומר הצעיר בברית המועצות. ב-1924 עלה ארצה. מאנשי הגרעין שהקים את קיבוץ אפיקים. בשנת 1926 הקים את הפלוגה הימית ליד הירקון. בשנת 1929 הוסמך באנגליה לרב חובל, פעל לכיבוש העבודה בנמל חיפה. בשנת 1936 מונה רב חובל של נמל תל אביב. ממייסדי החבל הימי לישראל ובית הספר לקציני ים. במלחמת הים השנייה שירת בתפקיד קצין בצי הבריטי. היה פעיל בהגנה ובעליה ב' ונשלח מטעמה לאיטליה לרכישת כלי שיט ובין היתר רכש את סירות הנפץ שהטביעו במלחמת העצמאות את ספינת הדגל המצרית. בשנים 1949-1970 שימש מפקח ימי ראשי במשרד התחבורה. עזר בקביעת מינוח עברי לנושאי ים. פירסם ספרים על הימאות הישראלית.

 

 


חיוכו של נפטון

הוצאת צים 1962

חיוכו של נפטון/ציורים של פריץ מאוריבר והקדמה מאת אפרים קישון.

 

 

 

 


הוראות לרבי-חובלים

צים 1959

בשרות "צים" חברת השיט הישראלית בע"מ וחברות העזר המסונפות לה

 

 

 

אהבתם? שתפו מאמר זה!