צי הסוחר הישראלי
קציני הים

גריטת אונייה

גריטת אונייה Ship scrapping, או באנגלית שבירת אונייה, מתייחסת לתהליך של פירוק וסילוק של אוניות ישנות לאחר שהוצאו משימוש. תהליך זה נעשה כדי לשחזר חומרים יקרי ערך, כגון פלדה, ולהיפטר כראוי מחומרים מסוכנים, תוך התייחסות לחששות סביבתיים ובטיחותיים.

תהליך הגריטה

לאחר מכירת האונייה לגריטה, האונייה נשלחת לחוף ייעודי לגריטה,  שהגדול שבניהם בעולם היום הוא אלנג שבהודו. מקומות אלו מצוידים במתקנים ובתשתית סביבתית הדרושים לפירוק בטוח ויעיל של האונייה. בשל עלויות עבודה נמוכות, תעשיית מחזור האוניות מתרכזת כיום בעיקר  בבנגלדש, פקיסטן, הודו וסין

תהליך גריטת אונייה כולל פינוי חומרים מסוכנים שעלולים לפגוע בסביבה ובבריאות האדם כמו אסבסט, צבעים על בסיס עופרת, שמנים ודלקים. פירוק האונייה לחלקים, וחיתוך מבנה המתכת במבערים. פלדה אלומיניום ומתכות אחרות נשלחים למחזור לשימוש בתעשיות שונות. שיקולים סביבתיים למניעת זיהום סביבתי ובטיחות עובדים מסודרים בתקנות על ידי אמנות בינלאומית וחוקים לאומיים.

בשנים האחרונות, ישנה התמקדות הולכת וגוברת בשיפור נוהלי גריטת ספינות כדי להבטיח הגנה על הסביבה והשבת משאבים בת קיימא. מחזיקי עניין שונים, לרבות בעלי אוניות, ממשלות, ארגוני סביבה ואיגודי עובדים, פועלים יחד כדי להתמודד עם האתגרים הקשורים לגריטת אוניות ולקדם שיטות אחראיות בתעשייה זו.

הכנות מפקח האונייה לפני גריטה

ההכנה למכירת אוניה לגריטה מחייבת התייחסות מדוקדקת של היבטים חוקיים, סביבתיים ולוגיסטיים. על בעלי אוניות להבטיח שתהליך הגריטה יתבצע בהתאם לכל התקנות הרלוונטיות ושחומרים מסוכנים מסולקים בצורה אחראית. בנוסף, בחירת קונה מתאים ומתקן גריטה חיונית לתהליך חלק וטוב לסביבה.

לאחר קבלת החלטה לגבי הגריטה מתחילים בהכנות. מוודאים שמסמכי הבעלות והקניין של האונייה תקינים וניתן להעבירם לקונה. קובעים תכנית יעד תפעולית מסודרת על פיה מתארגנים כל הגורמים בחברת הספנות. במחלקה הטכנית מפקח האונייה מתחיל לאסוף תעודות ומסמכים שונים שנדרשים לחוזה הגריטה. הממונה מטעם בעלי האונייה מתחיל משא ומתן עם מתווכים המתמחים בגריטה של אוניות. תיק האונייה, עם כל הנתונים הנדרשים, נשלח למתווך שיציע את האונייה לקונים לגריטה. מכינים הסכם וימים ספורים לפני הגריטה, מסכמים חוזה עם הקונה שמציע את המחיר הגבוה ביותר בבורסת הגריטות המקומית. עורכי דין בודקים ומאשרים סופית את החוזה MOA, מחשבים במדויק את כמויות הדלק, שמן ומים מינימליים נדרשים עד הגריטה ומורידים מהאונייה כל ציוד בעל ערך, שלא זקוקים לו לבטיחות השייט, בהפלגה האחרונה.

סקירה כללית של תהליך שליחת אונייה לגריטה

  • לאורך כל הדרך, ציות לתקנות בין לאומות ומקומיות, עמידה בתקנות הסביבה והבטיחות הנדרשות,
  • אסוף מסמכים טכניים הקשורים למפרטי האונייה והיסטוריית רישום האונייה.
  • בדיקה כדי לזהות ולתעד חומרים מסוכנים (אסבסט, בצע על בסיס עופרת וכימיקלים) מידע זה חיוני לעמידה בתקנות המחזור.
  • להודיע בהתאם לרשויות רלוונטיות השונות על כוונה לגרוט את האונייה (חברת סיווג, חברת ביטוח P&I MA, רשויות הדגל של האונייה).
  • לוודא שיש את כל ההיתרים וההרשאות הנדרשים לגרוט את האונייה באופן חוקי ותוך עמידה בתקנות הסביבה והבטיחות.
  • לנסח חוזה מפורט המתאר את כל התנאים וההגבלות המוסכמים. בצמוד לצורך בייעוץ משפטי כדי להבטיח שהחוזה מחייב מבחינה משפטית.
  • לארגן את הפלגת האונייה לעגינה במתקן המחזור המיועד. זה כרוך בהשכרת סירות גוררת או כלי שיט אחרים, כמו גם תיאום עם נמלים לעגינה.
  • הגשת דוחות נדרשים לרשויות רגולטוריות ולבעלי אוניות בהתאם להסכמים ותקנות חוזיים.
  • תיעוד סופי של מסמכים כדי לאשר שהאונייה נגרטה כראוי, ויצאה משירות ימי פעיל, מסמך PODA.

מסמכים אופייניים

Captain Daily Report

Pre-arriving Documentation, Arival Notice, Arriving Notification

MOA –  Memoandum Of Agreemanent

Beaching permition from owner

PODA – Protocol Of Delivery and Acceptance

לסיום

מכירת אונייה לגרוטאות כרוכה במספר שלבים, החל מהכנות ראשוניות ועד לפירוק הסופי של האונייה. צוות נציגי בעלי האונייה צריך לפועל בצורה אחראים, בצורה חוקית ויעילה לטובת הבעלים והסביבה כדי לסיים את חייה של האונייה  בצורה טבעים, מכובדת כמתבקש.

 


כתיבה: קצין מכונות ראשי שמעון אוזן, ספטמבר 2023, עבור אתר SeamanPhoto

◊ במבט אישי – בסוף תקופת שירותי כמפקח אונייה, שימשתי כמפקח אחראי לגריטות אוניות. תוך מספר חודשים הובלתי בתפקידי שבעה גריטות של אוניות צים. את האוניות: "אפריקה סטאר", "אסיה סטאר",  "נובורסיסק, "צים אטלנטי", "צים אסיה", "צים ג'אמיקה", דובאי סטאר" (בשמה הקודם "צים קוריאה).

כמפקח אונייה

  • הפלגתי על האונייה "צים קוריאה" כארבע שנים בתפקיד קצין מכונות ראשון. בתקופה בה היינו מפליגים ON/OFF וכל היופי בתקופה זו. חזרתי לאונייה לביקורת מפקח אנייה בשנת 2012 . בשנים האחרונות של שירות האונייה ב"צים", שמה הוחלף DUBAI STAR עם כל המשמעות בשם זה לגבי דובאי. הייתי המפקח Superintendent של האונייה, נציג הבעלים כלפי צוות הפיקוד והרשויות עד יומה האחרון, האונייה עלתה לחוף לגריטה בהודו 19 לפברואר 2015. מה יגיד העתיד בהפעלת אנייה דובי סטאר בידי חברת ישראלים "צים".

  • הייתי בהפלגת הבכורה של האונייה "צים ג'אמייקה", כמפקח אונייה הובלתי  את גריטת האונייה "צים ג'אמקה". היום הראשון והיום האחרון של אונייה. במגזין צים פורסם כתבה שלי בנושא "איש צוות באונייה חדשה"

כתב קצין מכונות ראשון שמעון אוזן, פורסם במגזין צים מספר 56, אוקטובר 1997, עמוד 35 עד 39. פורסם בספר "ימאים מספרים" של צבי לזר, 2016, עמוד 269 עד 277.

 

 

 

 

 

 

 

 

כתב מפקח אונייה, קצין מכונות ראשי שמעון אוזן. הכתבה פורסמה במגזין צים מספר 87, מרץ 2013, עמוד 40 עד 42. פורסם גם בספר "ימאים מספרים" של צבי לזר, 2016, עמוד 285 עד 288.                           

 

Container Ship scrapping (youtube.com)

אהבתם? שתפו מאמר זה!